EXOTIKA doma, v záhrade a v skutočnosti

  
úvod     kontakt, predaj      
                                 
KAKI 

Pestovanie kaki v strednej Európe,
v klimatickej zóne 6 b
citrusy asiminy kaki  minerály driene orchidey
citrusy
foto 
asiminy
foto
kaki
 foto
     

 Diospyrus kaki pochádza z Číny. Je to druh ebenovníka. Najviac odrôd bolo vyšľachtených v Japonsku. Veľkosť, farba, tvar, chuť a dozrievanie závisí od odrody. Je ich asi 300, rozdelených do 4 skupín:

CFNA - netrpké, jedlé aj v tvrdom stave po zbere bez ohľadu na opelenie a prítomnosť semien

VFNA - netrpké, ak sú opelené a majú 1-2 semená. Ak sú partenokarpické, sú trpké, vyžadujú dozretie

VFA    - trpké, aj ak sú opelené, netrpké su iba okolo semien kde tvorí hnedú zónu, trpkosť zavisí od počtu semien

CFA    - trpké, bez ohľadu na prítomnosť semien. Jedlé až po dozretí, alebo umelom odstranení trpkosti.

V Európe sa najviac pestujú odrody skupiny CFA - Rojo Brillante a Kaki Tipo. V poslednej dobe sa predávajú v obchodoch aj v netrpkom stave, keď sa trpkosti zbavia umele v komorách s etylénom. V takomto prípade majú iný obchodný názov, napr. Rojo Brillante sa predáva pod názvom Persimon

Väčšina odrôd skupiny CFNA nie je kompatibilná s D. lotus, najviac používanou podnožou v Európe. Adaptácia na klimatické podmienky je obmedzená – vyžaduje teplejšie klíma, s teplou a slnečnou jeseňou.

Mrazuvzdornosť je do -16 až -18°C, podľa odrody a hlavne vyzretia letorostov. Stromy pestované v južnejších oblastiach na plnom slnku (napr. v Trnave) sú podstatne odolnejšie ako pestované v Trenčíne.

V rakúskych Alpách je asi 70 ročný strom, náhodný semenáč, ktorý vraj bežne vydrží mrazy -25 °C. Vrúbľovanec z neho teraz skúšam v Trenčíne. Už na prvý pohľad je podstatne odolnejší, ako iné odrody kaki.

Kaki Dunaj je náhodný semenáč z Bratislavy. Má veľké, kvalitné plody. Bolo z neho navrúbľovných niekoľko rastlín, z ktorých sa ďalej rozširuje. V Bratislave, Trnave sú veľké rodiace stromy, ale v Trenčíne všetky stromy v silnej zime (pod -17 °C) opakovane vymrzli. Možno ho pestovať aj vo väčšej nádobe a na zimu uložiť napr. v studenej garáži.

Diospyros virginiana pochádza z USA, z oblastí, kde teplota klesá pod -30°C. Dozrievajúce plody sú trpké, po prezretí sú sladké. U tohoto druhu sú zložité opeľovacie pomery, niektoré stromy majú kvety samčie, niektoré samičie, alebo oboje. Používa sa ako podnož pre D. kaki. V poslednej dobe sa odborníci venujú šľachteniu D. virginiana a vznikajú nové odrody. Napr. odroda Prok má už "prijateľnú" veľkosť.

  
    
 

Diospyros lotus pochádza z južnej Ázie, hlavne Číny a Japonska. Stromy sú samčie a samičie. Plody sú sladké, ale malé, plné semien. Používa sa ako podnož pre D. kaki. Pretože je menej mrazuvzdorný, ako D. virginiana (asi -25°C), na experimenty s mrazuvzdornosťou hybridov v chladnejších oblastiach je lepšie použiť ako podpník D. virginiana.

   
   
Hybridy  Rosseyanka (D. virginiana x D. kaki ) a Nikitskaya bordovaya (Rosseyanka x D. kaki) pochádzajú z Ukrajiny. Sú mrazuvzdornejšie ako D. kaki, sú však pomerne malé. Na Ukrajine sú už aj ďalšie hybridy. Niektoré hybridy pochádzajú od prof. Zajaca, niektoré z univerzity. Tiež v USA sa objavujú nové hybridy.

Hybridy veľkoplodé. Medzi tieto som si zaradil nové hybridy, ktorých plody dosahujú priemerne viac ako 100 gramov, teda sú podstatne väčšie ako Rosseyanka a Nikitská bordová. Prvé plody z mojej záhrady som už ochutnal, boli výborné a očakávam, že čoskoro budem mať aj viac vlastných informácií na porovnávanie ďalších odrôd. Mrazuvzdornosť budem testovať v drsnejších podmienkach ako má Trenčín.
foto z internetu ....................................................................................................           a prvý plod v mojej záhrade                              



 

Skúška mrazuvzdornosti.   

Navrhol som jednoduchú porovnávaciu metódu mrazuvzdornosti v domácich podmienkach. Teraz to skúšam  na hybridoch kaki, dá sa to úpravou teploty aj na porovnanie mrazuvzdornosti kaki. Kto nemá možnosť experimentovať, môže sa so mnou spojiť a poslať mi materiál. O výsledkoch bude oboznámený len majiteľ materiálu a o zverejnení výsledkov rozhodne on.

Po poklese vonkajšej teploty pod -10°C narezať vrúble, vložiť do plastového vrecka spolu so snímačom teploty, vložiť do mrazničky s ukazovateľom teploty vonku. Bežná mraznička udržuje teplotu na cca - 18 °C, treba ju jednoducho upraviť. Podmienky úpravy:

1. pri vytiahnutí zo zásuvky, alebo vypnutom ističi, 2. za neprítomnosti manželky, 3. odkrytovať prístup k termostatu a premostiť ho (najlepšie vypínačom).

4. po dosiahnutí teploty -24°C vypnúť termostat, po stúpnutí teploty na -23°C znova zapnúť. Takto udržovať teplotu -24°C po dobu 5 hodín. Je možné, že ani pri trvalom premostení termostatu neklesne teplota pod -24°C, v takom prípade sa nemusí premostenie odstraňovať a po chvíli znova zapínať.

5. po vybratí z mrazničky po 5 hodinách vrúble zapichnúť na tienistom mieste v záhrade do zeme alebo snehu na 1 týždeň.

6. po týždni preniesť do pohára s vodou v miestnosti a posúdiť mrazové poškodenie.

 

..... No to som si dal, každých 5 - 10 minút to treba zapínať a vypínať. Na budúce musím spraviť elektronický regulátor teploty...

 Posledná úprava: 26. 1. 2014                                                                                                              návrat hore